AdobeStock_446176069.jpeg

A lovasudvar környéke számos, változatos látnivalót kínál. A nemzetközi hírű Balaton és közvetlen környezete mellett a Natura-2000 területeket is érdemes felkeresni. A közelben található Keszthely városa kastélyával és mozgalmas történelmével szintén érdekes élményeket ígér. További uticél lehet a Tihanyi-félsziget és a Káli-medence.

Kultúra és természet a környékünkön: 

rengeteg a felfedeznivaló!

NEVEZETESSÉGEK

Balaton és környéke

852967248dd3e6cb3942a1fe6af42945_L.jpg

A Balaton Nyugat-Magyarország édes vízű tava, kiemelt utazási célpont. 197 kilométer hosszú partján vulkáni hegyek, strandok és történelmi fürdőhelyek váltják egymást. A tó dimbes-dombos északi partja ismert bortermő vidék. Itt található a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, védett vizes élőhelyekkel és változatos túraútvonalakkal. 

Kis-Balaton – a kistestvér

AdobeStock_333888465.jpeg

A Kis-Balatont önmagáért is mindenképp érdemes felkeresni. Ez a Natura-2000 besorolású védett terület egy nagy kiterjedésű, mocsaras és nádas területekből valamint szabad vízfelületből összetevődő komplex élőhely. Termálforrások táplálják, így télen sem fagy be, a Balaton vizének biológiai szűrőjeként működik azáltal, hogy a víz itt naponta hozzávetőlegesen 30x megfordul, mielőtt végül a Balatonba megérkezik. A vidék állat- és növényvilága rendkívül gazdag, madárállománya Európa szerte híres.

A terület nagy része szigorú természetvédelmi oltalom alatt áll, meghatározott útvonalakon azonban busszal megközelíthető. Ezen „expedíciók” kiindulópontja a Kis-Balaton-Ház Zalavár mellett, mely egyúttal a Kis-Balaton információs központjaként is működik. Szabadon látogatható a Kányavári sziget egy gyalogos fahídon keresztül, mely híd a Kis-Balaton jelképévé is vált. A szigeten több kilátópont, grillezőhelyek, asztalok és padok találhatók, így akár piknikkel egybekötött családi kirándulást is szervezhetünk ide. Az érdeklődők a tanösvényen végighaladva ismerhetik meg a környék madár- és növényvilágát és a horgászok is hódolhatnak kedvenc hobbijuknak (horgászjegy szükséges).

Tihanyi-félsziget

lavender flowers.jpeg

A Tihanyi-félsziget a névadó kis városkával együtt egy igazi ékszerdoboz. A Balatonba messze benyúló félsziget természeti és kulturális környezete kedves kis kirándulásokra hívogat. Tihanyban a levendula termesztése nagy hagyományokkal bír. Elvarázsolt hely mesebeli kis fehér házakkal, romantikus utcácskákkal, levendulaillattal. 

 

​Tihany legismertebb látnivalója az apátság, amely Magyarország egyik legjelentősebb építészeti műemléke. Az apátságot 1055-ben alapították, ma a bencés szerzetesrend tulajdona. Az apátság nagy része múzeumként működik és látogatható. Tihany további természeti és kulturális kincsei a következők: Barátlakások az Óvár földsáncon (egykori várhegy), a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Batthyány Lajos u. 36) 18. századi házakkal, a Fazekasház (Pisky sétány 9.) a régi Ófalu nevű településrészen található, illetve a Csúcs-hegy teteje. A csúcsra vezető út a természetben, ősidőkben gejzírek által formált területeken keresztül vezet. Fentről csodás panoráma tárul elénk a félszigetre és a Balatonra. 

Keszthely és a Festetics Kastély

AdobeStock_446176069.jpeg

Kellemes sétálgatásra csábít a tó északnyugati medencéjében található Keszthely kedves óvárosával és a Festetics Kastéllyal. A Keszthely szó a latin „Castrum” szóból származik, jelentése kastély, vár. A település hozzávetőlegesen 20.000 állandó lakosával a Balaton egyik legrégibb fürdővárosának számít. A Balaton felett trónoló városka jelentőségét jórészt az eredetileg Horvátországból származó Festetics családnak, valamint az általuk alapított Georgikon oktatási központnak köszönheti, 

 

A Festetics család csodálatosan szép barokk kastélya a harmadik legnagyobb kastély Magyarországon. 101 teremből áll, tartozik hozzá egy impozáns torony, kápolna és könyvtár. A kastélyt 1745 és 1887 között többször átépítették, megnagyobbították. A legutolsó átalakítások (1883-1887) alkalmával a kastély manzárdtetőt kapott valamint egy akkor modernnek számító központi fűtési rendszerrel szerelték fel. Ekkor nyerte el a kastély a ma is ismert, végleges formáját. A Festetics kastély utolsó lakói Festetics György dédunokája és annak fia, Taszilló és III. György voltak. A kastélyt 1944-ben veszítették el. 

Káli-medence

AdobeStock_433458170.jpeg

A Balatontól mindössze 10 kilométerre északra fekszik a Káli-medence, mely nevét a területet a korai középkorban birtokló Kál nemzetségről kapta. A nyüzsgő Balaton közvetlen szomszédságában itt egy, a modernizáció által szinte teljesen érintetlen tájat találunk. A Káli-medence keleti kapuját Zánka és Monoszló között a Hegyestű őrzi, 337 méteres tengerszint feletti magasságával. A Balaton irányából nézve a hegy kúpos formájú. A vulkanikus hegy északi lejtőjét a kőbányászat során lefejtették, az így feltárult 50 méteres függőleges hegyfalon megfigyelhető milyen is egy 8 millió évvel ezelőtt aktív vulkán belseje. A vulkán kráterében lehűlő láva sokszögletű, függőleges oszlopokká szilárdult. Az egykori köbánya nyugati széléről tárul fel a legszebb panoráma a Káli-medencére.